"Wie ben je echt? over gedachten, emoties en innerlijke wijsheid" - mijn verhaal.

Wie ben je echt?
Bovenstaande vraag heeft mij al sinds mijn jeugd bezig gehouden en was er één waar ik niet 1,2,3 een antwoord op kon vinden. Door de jaren heen heb ik geleerd dat wie je écht bent niet is met wie jij je identificeert. Je bent niet wat je denkt dat je bent. Verwarrend he? Ik zal het nader toelichten.

Velen van ons identificeren zich met de diverse rollen die zij vervullen in het leven en/of met de bezittingen die zij hebben. Denk aan de rol van vader/moeder, zoon/dochter, broer/zus, vriend(in), collega, manager, functie etc. Vaak vereenzelvigen wij ons met de rol die wij vervullen, identificeren wij ons daarmee als zijnde dat we dat zijn. Vraag maar eens om je heen aan mensen wie ze zijn. Grote kans dat je een antwoord krijgt als: ik ben projectmanager bij bedrijf x, verdien een goed salaris met een mooie auto van de zaak, ik ben getrouwd en heb 2 kinderen, we gaan twee keer per jaar op vakantie, ik ben de voetbalcoach in het team van mijn zoon etc. Identificeer jij je ook met je rollen en/of je bezit? Is dat wie je werkelijk bent? Wie ben jij zonder je werk? Zonder je gezin? Zonder bezittingen? Wat blijft er over als alles wegvalt?

Ik had op mijn 30e een baan waar ik vroeger als meisje van gedroomd had, een prachtige cabrio van de baas onder mijn kont, internationale verantwoordelijkheid met veel reizen en mooie uitdagingen, een super leuk appartement in Amsterdam Zuid, leuke vrienden, genoeg geld om alles te kunnen doen wat ik wilde. En toch knaagde het ergens. Ik dacht dat ik altijd en overal dezelfde persoon was, tot ik erachter kwam dat dat niet zo was. Als we er goed bij stil staan en/of een goede spiegel voorgehouden krijgen, blijken we vaak toch anders te acteren in de diverse contexten. Ik was toch echt wel een andere Simone op mijn werk in het zakelijke wereldje dan tijdens een etentje met goede vrienden. Of een andere Simone in haar rol als dochter dan als grotere zus. En juist dit onbewust “meespelen” in de rollen waar je je mee identificeert is dodelijk vermoeiend. Let op, het is vaak een onbewust proces, we staan er helemaal niet bij stil omdat we het zo normaal zijn gaan vinden. Ik had mij geïdentificeerd met al die rollen en de daar bijbehorende verwachtingen. Verwachtingen van mezelf en denkbeeldige verwachtingen van anderen en allemaal op een onbewust niveau. Tevens heb ik zeker tot mijn 35e moeite gehad met “kritiek krijgen”. Ik zag het niet als feedback (uitnodiging om te leren) maar pakte het echt als “kritiek” op, het voelde als kritiek/afkeuring/afwijzing. Ik was destijds een enorme perfectionist, het was nooit goed genoeg. Ik trok het mij erg aan en kon de rol die ik vervulde niet los zien van wie ik werkelijk was. Als bijvoorbeeld mijn leidinggevende mij input voor verbeteringen gaf voelde ik mij niet goed genoeg, ik betrok het op mijzelf, persoonlijk. “Ik was niet goed genoeg” i.p.v. de uitoefening van de functie die ik vervulde. Later ben ik tot de ontdekking gekomen dat dit prachtige cadeautjes zijn. Als ik mijzelf zo voel, wat zegt dat dan over mij, wat heb ik te leren? Hoe zit dat bij jou? Ben jij altijd en overal dezelfde jij of speel je onbewust ook allerlei rollen? Hoe ga jij om met “kritiek”? Trek jij je de dingen persoonlijk aan?

Ik ben flink met mezelf aan de slag gegaan, tot ik in ieder geval helder had dat ik wist wie ik NIET was. Ik had de rollen van me afgeschud maar het vraagstuk bleef open: wie ben ik dan wel? Ben ik mijn lichaam? Ben ik mijn gedachten? Mijn geest? Mijn ziel? En als ik mijn ziel zou zijn, wat is dat dan "ziel"? Wie ben ik? Mijn grootste wens was om authentiek te Zijn, zijn wie ik ben, altijd en overal. Moeiteloos Zijn en mezelf daar compleet in te accepteren en te omarmen. Het leek mij een moeilijke opgave om dat te bereiken, bijna een niet realistische doelstelling.

Tijdens een 10 daagse stiltemeditatie in België (Vipassana) had ik, na dagen van stilte en meditatie, een buitenlichamelijke ervaring. Het was zo onwerkelijk en toch ook weer niet. Ik zweefde voor mijn gevoel wel 10 minuten boven mijn lichaam en zag mijzelf zitten. Op dat moment kwam er zo’n heldere wetenschap; “he, ik ben dus niet mijn lichaam”. Dit lichaam met al haar kracht en zwaktes, beperkingen door een ongeluk en ziekte, dat is dus niet wie ik ben? Maar als ik zo zweef boven mijn lichaam, wie ben ik dan wel? Ik kon mijzelf zien zitten en ik kon denken, ben ik dan mijn gedachten? Ik kon ook voelen, ik voelde mij vrij, ben ik dan mijn emoties? Is dat wie ik ben? Wie ben ik werkelijk? Mijn emoties en mijn gedachten?

Tijdens één van de vele opleidingsdagen, die ik gevolgd heb als coach en Journey therapeut, gingen we met deze vraag verder aan de slag. Vanuit rust en stilte kwam ik niet verder dan “Ik ben pijn, vermoeidheid, onrust…”. Om mij heen hoorde ik mensen praten over “Ik ben licht, rust, stilte, liefde…” En ik dacht: hoe kan dit? Wat mis ik? Wat staat mij in de weg? Wat heb ik nog te leren en te ervaren?

Ik kwam er gaandeweg achter dat er heel veel emoties opgeslagen waren in mijn lijf die mij niet veel goeds brachten (veel spierpijn, stijfheid gewrichten, hoofdpijn, vermoeidheid) en ik vast zat in mijn gedachten, overtuigingen en normen en waarden. Vooral de overtuigingen en normen en waarden die ik van huis had meegekregen en die waarschijnlijk voor mij als klein meisje heel nuttig waren, maar die mij als volwassene niet meer ondersteunden. Het was regelmatig een pijnlijk proces om doorheen te gaan, maar ik ben enorm dankbaar dat het leven mij de tools en de juiste mensen heeft aangereikt waardoor ik steeds meer ben gaan afpellen om te komen tot wie ik werkelijk ben. Er is zo veel rust ontstaan, zoveel vertrouwen en zelfacceptatie, het leven is zoveel lichter en intenser geworden. En achteraf bekeken was het een zeer boeiend proces, heb ik ontzettend veel mogen leren en is het helemaal niet moeilijk om te komen tot je kern. Het is voor iedereen weggelegd.

Om al mijn ervaringen, inzichten en tools van de afgelopen 20 jaar te verwerken in een boek is voor mij nu nog een stap te ver maar ik wil graag een aantal belangrijke inzichten, pragmatische tools en tips/adviezen met je delen, waardoor jij jouw proces stap voor stap, maar wel vele malen sneller kunt doorlopen dan dat ik daar over gedaan heb.

Download nu gratis mijn ebook “Wie ben je echt?”, over gedachten, emoties en innerlijke wijsheid. Het helpt je bewust te worden van de invloed van jouw gedachten op je gevoelens, je meer thuis te voelen in je emotionele wereld en meer te vertrouwen op jouw innerlijke wijsheid. Dit ebook heeft een gestructureerde opzet met een aantal stappen, allerlei testjes, tips en oefeningen. De inzichten en handvatten helpen je om bewuster keuzes te maken, meer in de regie te zijn en in vrijheid te leven. http://www.massopcoaching.nl/gratis/ebook

Heel veel leesplezier gewenst!
Hartelijke groet,

Simone Massop
www.massopcoaching.nl

Gravatar
Ruud
Leren waar ik moet kijken om mezelf te vinden.
Gravatar
Simone Massop
Mooi gezegd Ruud. En weet je, wie we écht zijn van binnen kunnen we ervaren. Onze kern, essentie, is abstract, niet tastbaar en kun je niet uitleggen.

Wel kun je het ervaren, het is er namelijk al, verborgen onder allerlei lagen. Als ik tegen je zeg: “ga op zoek naar je hart”, dan hoeven we niet te googlen, op reis te gaan etc.

Het is er al, van binnen : )

1000 Resterende tekens


Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok