Weerstand

Weerstand

Iedereen heeft wel eens gevoelens van weerstand. Herken je dat, dat gevoel van weerstand bij de aankondiging van een nieuwe situatie? Dat gevoel dat je wilt dat alles blijft zoals het is? Wat is dat toch eigenlijk die weerstand en waarom voel je dat toch zo sterk?

Weerstand is een hele natuurlijke reactie. Veranderingen brengen altijd iets onbekends, daarom wordt het snel als bedreigend ervaren. Je weet tenslotte wat je nu hebt maar niet wat er gaat komen. In ieder ontwikkelingsproces, op school, tijdens je studie of werk maar ook je persoonlijke leven krijg je te maken met gevoelens van weerstand. Ontwikkelen betekent altijd veranderen en verandering wil je eigenlijk niet. Je zegt het wel, maar je voelt weerstand. Waar komt dit door? Weerstand wordt altijd veroorzaakt door angsten. En dit is wat jou remt in je ontwikkeling. Je kunt je hier bewust van zijn of het kan een onbewust proces zijn. Vaak is het onbewust.

Weerstand is angst

Weerstand is dus een vorm van angst. Deze angst kan vele vormen aannemen: angst voor het onbekende, angst om te falen, angst voor ongemak, angst om afgewezen te worden, angst voor pijn of ongewenste emoties. Er is altijd angst wanneer je besluit uit je comfortzone te stappen en dat gebeurt tijdens ieder ontwikkelingstraject.

Angst is gemaakt om ons te beschermen. Het wil ons behoeden voor emotionele en fysieke schade. De mens wil pijn vermijden, daarom ben je alleen bereid te veranderen als het absoluut noodzakelijk is. De bereidheid te veranderen is er alleen wanneer de huidige pijn ondragelijk wordt. Alleen dan sta je open om te leren en ben je bereid nieuwe dingen uit te proberen. Op dat moment is er namelijk niets meer te verliezen. Als de pijn weer dragelijk is of inmiddels vertrouwd geworden dan is de noodzaak om te veranderen verdwenen. Je denkt het wel te redden met onze manier van leven zoals we dat altijd gedaan hebben.

Zoals je altijd hebt gedaan hebben is vertrouwd. Zelfs een bepaalde hoeveelheid pijn kan vertrouwd zijn. Pijn is dan je comfortzone geworden. Je ziet vaak dat als pijn te groot wordt mensen wel om hulp vragen, maar zodra deze pijn weer teruggebracht is naar het oude niveau ze al snel in het oude patroon terugvallen. Angst zorgt ervoor dat je wilt blijven bij wat vertrouwd is. Het kent de huidige situatie en wil het onbekende niet aangaan door mogelijk gevaar. Maar als je dit weet kun je het ook doorbreken, het overwinnen en verder komen.

Accepteer en overwin angst

Weerstand heeft namelijk nooit te maken met iets niet kunnen. Het heeft altijd te maken met niet willen. Tegelijkertijd zegt iedereen zich graag te willen ontwikkelen. Maar wil je wel écht veranderen? Ben je écht bereid met jezelf aan de slag te gaan? De meeste mensen hebben tegenstrijdige gevoelens als het op verandering aankomt. Ze willen ontwikkelen en vooruitgang, maar geen verandering. 

 

‘Laat angst geen regisseur zijn van jouw leven

 

Verminder daarom je weerstand door je angsten te verminderen. Je bewust worden van deze angsten is hierin al de eerste stap. Zie in dat je angsten niet altijd reëel zijn en accepteer de aanwezigheid van ervan. Het is slechts een oer mechanisme om je te beschermen. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat kost het als je niet verandert? Waarom wil ik bij het oude blijven? Hoe ziet je leven er uit over 1, 2, 5, 10 jaar als je niet veranderd? Je kunt je angsten observeren en accepteren maar je hoeft er niet naar te luisteren. Het onbekende kan namelijk veel beter zijn dan de huidige situatie. Laat daarom angst geen regisseur zijn van jouw leven. Jij bent groter dan jouw angst.

Omarm de weerstand, accepteer je angsten, word je bewust van vastgeroeste patronen, zo kies je vanzelf het pad van de verandering en vooruitgang en groei je elke dag!

Wil je profiteren van meer inzichten en handvatten die ik geef dan kun je hier mijn gratis eBook downloaden

 

1000 Resterende tekens


Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok