Wat is schuldgevoel?

Wat is schuldgevoel?

Schuldgevoel, ik kom het regelmatig tegen in mijn praktijk. Cliënten die schuldgevoelens hebben, daaronder lijden en niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat schuldgevoel eigenlijk is? Hoe voelt het en waar in je lichaam voel je dat precies?

Schuldgevoel is geen echte emotie

Als je ernaar zoekt merk je dat je schuldgevoel niet in je lichaam kunt voelen. Het is namelijk geen echte emotie. Schuldgevoel behoort tot de zogenaamde ‘quasi gevoelens’ (Marshall Rosenberg). Een begrip dat zegt dat wij oordelend denken, maar niets zegt over wat we echt  in ons lichaam voelen. Je geeft jezelf een naar gevoel door de betekenis die je aan iets geeft. Het is iets wat je denkt en vindt. Het is geen emotie, het is een waardeoordeel.

De echte oorzaak van schuldgevoel

We hebben allemaal wel eens last van schuldgevoel, de één meer dan de ander. Maar wat is het nu echt? Je bent je bewust van je schuldgevoel, maar je kunt het niet in je lichaam voelen en ervaart het toch als een last, als pijn. Als we schuldgevoel verder onderzoeken blijkt uiteindelijk dat áchter het schuldgevoel altijd wél een echte emotie schuilt.

Wat schuldgevoel verbergt

Schuldgevoel is namelijk een deken die de werkelijke emotie eronder bedekt. Het bedekt wat je niet onder ogen wilt zien. Machteloosheid, angst of onzekerheid zijn bijvoorbeeld emoties die achter schuldgevoelens schuilgaan.

Hier een paar voorbeelden:

 • Je voelt je schuldig omdat je een belofte niet bent nagekomen aan je beste vriend(in). De onderliggende emotie kan onzekerheid zijn omdat je de ander niet wilt teleurstellen. Of angst omdat je bang bent voor afwijzing.
 • Je voelt je schuldig omdat je de deadline op je werk niet hebt gehaald. De onderliggende emotie kan onzekerheid zijn omdat je bang bent dat je het niet goed genoeg hebt gedaan of niet goed genoeg bent.
 • Je voelt je schuldig omdat je geliefde ernstig ziek is en je het gevoel hebt dat je er niet voor hem/haar bent. De onderliggende emotie kan machteloosheid zijn omdat je de situatie niet kunt veranderen. 

 

'Schuldgevoel is geen emotie maar een waardeoordeel’ 

 

Ik nodig je uit om bij jezelf te onderzoeken welke emotie er bij jou onder het schuldgevoel zit. Waar voel je het in je lichaam? En als je daar bent aangekomen en de werkelijke emotie gevonden hebt omarm deze dan, heet het welkom en accepteer deze volledig. Ik schreef hier eerder al een blog over. 

Als schuldgevoel opspeelt helpen de volgende vragen je inzicht te krijgen:

 • Welke emotie ben ik aan het vermijden? Erken deze emotie.
 • Wat brengt het schuldgevoel mij?
 • Zorgt het schuldgevoel dat ik in actie kom of verlamt het me?
 • Wat is er in mijn ogen fout/niet goed? Weet ik 100% zeker dat het fout/niet goed is?
 • Helpt het de ander en mijzelf dat ik mij schuldig voel?
 • Wat kan ik zelf doen en welke acties kan ik ondernemen?
 • Wat moet ik accepteren en loslaten omdat ik het niet kan veranderen?
 • Wat levert het mij op als ik het schuldgevoel kan loslaten? Hoe zou dat voelen?
 • Welke kansen en mogelijkheden heb ik dan?

Ik gun je dat je het schuldgevoel los kunt laten, het is een gif wat je niks brengt. Schuldgevoel is een zelfkwelling die je nooit verder brengt. Wees daarom lief voor jezelf, ga ermee aan de slag en bevrijd jezelf!

Heel veel liefs en wijsheid gewenst!

Simone

P.s. Zijn er emoties waar jij niet goed raad mee weet? Of waar je last van hebt? En wil je je persoonlijk verder ontwikkelen? Meld je dan aan voor een gratis strategiesessie dan bekijken we samen of en hoe ik je verder kan helpen.   

Gravatar
Lex de Kleuver
Dag Simone,
Je verwoord je gedachten op een heldere en begrijpelijke manier. Mijn complimenten. Een interessante blog over schuldgevoel. Een korte aanvulling van mijn kant op het ontstaan van schuldgevoel. Het kan ook ontstaan doordat je iets doet vanuit passie, waarbij je gevoel dus sterker is dan je ratio. Dan gaat het erom dat je de consequenties aanvaard van je acties en jezelf ook kunt vergeven zodat je door kunt gaan. Ik lees graag je beschouwingen.
Hartelijke groet,
Lex

Gravatar
Simone Massop
Dag Lex,

Dank je wel voor je reactie en je complimenten. Waarom ontstaat in jouw ogen schuldgevoel door iets te doen vanuit passie? Omdat je daarmee anderen te kort doet? Ben je erachter gekomen welke emotie bij jou eronder zit? Ik geloof dat je regisseur bent van je eigen leven; jij bepaalt hoe je met iets omgaat en daarbij horen ook het aanvaarden van de consequenties van je bewuste keuzes. Daarbij is het inderdaad belangrijk dat je jezelf kunt vergeven. Ik bemerk dat we vaak zo veel makkelijker een ander kunnen vergeven, maar het zelf zo moeilijk vinden om onszelf te vergeven. We zijn vaak zo ontzettend hard voor onszelf. Jezelf vergeven is voor mij daarom cruciaal om in vrijheid te kunnen leven.

Warme groet, Simone

1000 Resterende tekens


Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok