Hoe makkelijk is het om verwachtingen te creëren… De laatste dag van mijn training ging ik weer zitten op mijn plekje en wachtte op het magische spektakel. Echter, geen zwaluw te zien, geen vlinder te bespeuren en in de verste verte mijn vriend de poes niet te bekennen. Ik voelde teleurstelling. Terwijl ik mezelf erop betrapte dat ik in de valkuil van mijn verwachtingen was gestapt voelde ik me nederig en beschaamd tegelijk. Ik heb nog veel te leren.   ‘ Het is wat het is’  Het hebben van verwachtingen is het recept voor teleurstelling  Herken je het hebben van verwachtingen en de daaropvolgende teleurstelling? Hoeveel verwachtingen heb jij over jezelf, anderen, het leven? Over hoe de dingen zouden moeten zijn/lopen etc. Het hebben van verwachtingen (en deze voor jezelf houden als er anderen bij betrokken zijn) is het recept voor teleurstelling. In mijn voorbeeld; de natuur laat zich niet afdwingen, het is wat het is.  Deze les was voor mij weer mooi om te ervaren: dankbaar te zijn voor wat er zich ieder moment weer aandient en daarin de realiteit te omarmen. Ik omarmde mijn teleurstelling en voelde deze wegebben. En je raadt het nooit, op dat moment kwamen de zwaluwen weer om te drinken en fladderden de vlinders weer vrolijk om mij heen.  Daarin zit voor mij de levensles om te vertrouwen op het leven en te zien dat als mijn verwachting anders is dan de realiteit dit mijn teleurstelling veroorzaakt. Niemand/niks anders dan ikzelf geeft mij die teleurstelling. De oplossing ligt daarom ook bij jezelf. En hoe fijn is dat! Dat betekent dat je het zelf kunt veranderen, zelf de regie hebt.  Voorkom teleurstelling Het recept om teleurstelling te voorkomen is om de realiteit te accepteren en je eigen verwachtingen onder de loep te nemen en bij te stellen. Wanneer je teleurgesteld bent, wat waren je verwachtingen? De werkelijkheid kun je niet beïnvloeden dus de enige optie is om je verwachtingen bij te stellen. Dit is soms een pijnlijke bewustwording (het is zo makkelijk om de ander, het leven etc. de schuld te geven), maar het is de enige manier om je gelukkiger te voelen.  Daarnaast helpt het je om jouw verwachtingen van anderen (familie, vrienden, werk, etc.) bespreekbaar te maken zodat mensen dit van je weten en je het kunt bespreken als de ander andere verwachtingen heeft. Dan is het helder en is de kans zoveel kleiner dat je achteraf teleurgesteld wordt.  Ik ben benieuwd of je mijn verhaal herkent bij jezelf? En of het jou dan lukt je verwachtingen bij te stellen.  En ben je eraan toe om hiermee aan de slag te gaan en jezelf op persoonlijk of professioneel vlak verder te ontwikkelen? En wil je graag kennis maken en bespreken hoe ik jou het beste van dienst kan zijn? Meld je dan nu aan voor een gratis Strategiesessie van 30 minuten (link). Dat kan bij mij op locatie, via Skype of telefonisch.

Herken je het hebben van verwachtingen en de daaropvolgende teleurstelling?

Vorige week heb ik een fantastische training mogen volgen op het prachtige groene eiland Corfu (echt een aanrader, maar dat even terzijde). Iedere ochtend na de yoga en meditatie nam ik mijn ontbijtje havermoutpap graag mee richting zwembad, een fantastische plek middenin de natuur. Zo rond de klok van 8 uur werd ik daar verblijd met zwaluwtjes die daar tijdens hun vlucht langs het wateroppervlak doken om een slokje te drinken. Een magisch moment, geluk ten top. De vlinders vlogen om mij heen en met een beetje geluk kwam de poes even een kriebel achter haar oren halen om mij op haar beurt te verwennen met haar warmte en kopjes. Beter kon mijn dag niet beginnen…

Hoe makkelijk is het om verwachtingen te creëren…

De laatste dag van mijn training ging ik weer zitten op mijn plekje en wachtte op het magische spektakel. Echter, geen zwaluw te zien, geen vlinder te bespeuren en in de verste verte mijn vriend de poes niet te bekennen. Ik voelde teleurstelling. Terwijl ik mezelf erop betrapte dat ik in de valkuil van mijn verwachtingen was gestapt voelde ik me nederig en beschaamd tegelijk. Ik heb nog veel te leren.

 

‘Het is wat het is’

 

Het hebben van verwachtingen is het recept voor teleurstelling

Herken je het hebben van verwachtingen en de daaropvolgende teleurstelling? Hoeveel verwachtingen heb jij over jezelf, anderen, het leven? Over hoe de dingen zouden moeten zijn/lopen etc. Het hebben van verwachtingen (en deze voor jezelf houden als er anderen bij betrokken zijn) is het recept voor teleurstelling. In mijn voorbeeld: de natuur laat zich niet afdwingen, het is wat het is.

Deze les was voor mij weer mooi om te ervaren: dankbaar te zijn voor wat er zich ieder moment weer aandient en daarin de realiteit te omarmen. Ik omarmde mijn teleurstelling en voelde deze wegebben. En je raadt het nooit, op dat moment kwamen de zwaluwen weer om te drinken en fladderden de vlinders weer vrolijk om mij heen.

Daarin zit voor mij de levensles om te vertrouwen op het leven en te zien dat als mijn verwachting anders is dan de realiteit dit mijn teleurstelling veroorzaakt. Niemand/niks anders dan ikzelf geeft mij die teleurstelling. De oplossing ligt daarom ook bij jezelf. En hoe fijn is dat! Dat betekent dat je het zelf kunt veranderen, zelf de regie hebt.

Voorkom teleurstelling

Het recept om teleurstelling te voorkomen is om de realiteit te accepteren en je eigen verwachtingen onder de loep te nemen en bij te stellen. Wanneer je teleurgesteld bent, wat waren je verwachtingen? De werkelijkheid kun je niet beïnvloeden dus de enige optie is om je verwachtingen bij te stellen. Dit is soms een pijnlijke bewustwording (het is zo makkelijk om de ander, het leven etc. de schuld te geven), maar het is de enige manier om je gelukkiger te voelen.

Daarnaast helpt het je om jouw verwachtingen van anderen (familie, vrienden, werk, etc.) bespreekbaar te maken zodat mensen dit van je weten en je het kunt bespreken als de ander andere verwachtingen heeft. Dan is het helder en is de kans zoveel kleiner dat je achteraf teleurgesteld wordt.

Ik ben benieuwd of je mijn verhaal herkent bij jezelf? En of het jou dan lukt je verwachtingen bij te stellen.

En ben je eraan toe om hiermee aan de slag te gaan en jezelf op persoonlijk of professioneel vlak verder te ontwikkelen? En wil je graag kennis maken en bespreken hoe ik jou het beste van dienst kan zijn? Meld je dan nu aan voor een gratis Strategiesessie van 30 minuten. Dat kan bij mij op locatie, via Skype of telefonisch.

 

1000 Resterende tekens


Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok